onsdag 6 februari 2008

Folkomflyttning och demokratiska reformer

Folkomflyttning och demokratiska reformer
Läxa. Frågor. Svar.

Frågor

· Diskutera orsakerna bakom den stora emigrationen till Amerika under 1800- talet.
· De stora befolkningsomflyttningarna i samband med industrialismens framväxt väckte oro för social upplösning i samhället. Varför? Finns det paralleller till dagens diskussioner om invandring och globalisering?
· Arbetarrörelsen hade en politisk och en facklig gren. Beskriv likheter och skillnader dem emellan!
· Diskutera argumenten för och emot allmän rösträtt i förra sekelskiftet debatt! Vilken hållning intog företrädare för de olika ideologierna och hur resonerade de?
· Både konservativa, socialister och liberaler slöt upp och kring iden att staten skulle ta ansvar för medborgarnas välfärd. Vilka motiv för detta fördes fram av de olika partierna?


Svar

· En viktig faktor som kan ha orsakat emigrationen är kunskapen. Denna blev mycket större, vanligare och bättre än förut. Denna gav också förbättringar inom kommunikation dvs. exempelvis transport, media och post. Det gav människorna stora möjligheter att vara medvetna och informeras oftare och fortare om ett bättre liv någon annanstans och trodde att gräset var grönare på andra sidan.
Kunskapen gjorde framsteg också inom medicinen som hjälpte folket att leva bättre och säkrare. Också p.g.a. ökade befolkningen enormt. Den stora tillväxten ledde till att mer folk behövdes försörjas, mer land odlas och större mängder saker tillverkas. Detta kan ha orsakat brist på land som ledde till att mer folk sökte sig till ställen där de kunde hitta deras behov.
· Emmigrationen och urbaniseringen hade också nackdelar. När folk flyttade till det nya samhället behövde de inte bara anstränga sig att anpassa sig dit, utan också hitta ett helt nytt levnadssätt in en helt annan miljö. Detta ansträngande skifte gav föda till oro och konflikt.
En annan faktor som utsågs vara ”farlig” var att arbetsgivare utnyttjade dessa kritiska lägen till sin fördel genom att t.ex. pruta om lön.
Även idag är invandring en viktig gren i vårt samhälle. Skillnaden till dåtidens invandring är att man är medveten om den oron som skapas när man flyttar ut eller in i ett land, för att dämpa detta har man försökt hjälpa genom till exempel Integrationsverket.
En märklig skillnad är de sociala och etniska skillnader mellan människor som skapar en orättvis obalans i vårt samhälle. Som exempel kan barnarbete ges.
· När folket kom till nya platser innebar det också att de behövde bygga allting från grunden. Detta skulle nöja befolkningen och skapa ordning. Därför byggde man arbetarrörelsen som hade två grenar; den fackliga som skulle se till att arbetarna förhandlade om ett gemensamt avtal som stadgade lika villkor och rättigheter till alla, och den politiska som ville förändra styrelsesättet i samhället. Både dessa fack hade troligen samma mål, att göra samhället så bekväm som möjligt för alla. Den politiska, hade en teori som var multilateral, hjälpa alla, medan den fackliga var mera självisk, som handlade bara om arbetarnas jobb.
· Då strävade människorna naturligtvis efter jämställighet, därför skulle rösträtten införas. Men det fanns gott om motargument! De innebar också att om hur folket som inte hade egendomar och utbildning kunde rösta. Det menades att om man inte har kunskap vet man inte vad politiska inriktningar innebär och om man inte hade egendomar kunde man inte vara ansvarig. Till slut förstod man hur viktig jämnställigheten är.
· Det uppstod med att folk kände sig inte trygga. Det anklagades om hur den fria marknadsekonomin, som var så kraftfull och dynamisk när det gällde att producera varor, hade så stora brister när det gällde att sörja för folkets sociala välfärd.




I’m sorry that I forgot to give you my answers before the holiday. You have my apologies.

Inga kommentarer: