Ett dockhem, svar på frågor
· Vilka karaktärsdrag har dramats huvudpersoner Nora och Torvald?
Nora är väldigt oskyldig, hon är en kvinna som alltid haft en förmyndare som alltid har tagit hand om henne mycket varsamt. Det här gör att hon vet mycket lite om världen, om sig själv som människa och om de faror som finns i samhället. Nora är Torvalds hustru och är mor till deras barn som hon leker mycket med. Eftersom hon inte förstår mycket om samhället och världen utanför hennes förmyndares ”skydd” så har inte mycket förmåga till att uppfostra barnen eftersom hon själv framstår som väldigt barnslig och utan erfarenhet. Nora har också mycket hemligheter som hon genom hela dramat måste dölja från Torvald och omvärlden.
Torvald är Noras man och huvudet av familjen, han har nyss fått en befordran inom banken och ska börja känna ganska bra med pengar. Torvald framstår som en väldigt snäll och älskande man även om han håller Nora innanför sina murar, han behandlar henne som ett oskyldigt barn som inte förstår sig på någonting eller klarar av något själv och talar ofta med henne med smeknamn som sin lilla ”ekorre” och ”lärka”.
· Hur uppfattar Nora och Torvald varandra?
Deras uppfattning av varandra är statisk fram tills slutet när uppgörelsen kommer. Till att börja med så ser Nora Torvald som sin snälla älskade man som skyddar henne från världen, hon är vänligt inställd till honom och säger sig själv att hon älskar honom. På slutet i uppgörelsen mellan Nora och Torvald så vänder hennes inställning till honom tvärt och hon ser en helt annan bild av deras förhållande. Hon ser hur hon aldrig har fått vara sig själv, utan mer som en docka i ett dockhem, som ska vara sin man/förmyndare till lags och se vacker ut och utföra sin plikt som mor och hustru. Hon ser också med besvikelse hur Torvald reagerar i krisen på slutet, själviskt och med motiv att bara rädda sitt eget skinn. Hon förstår då att hon måste utveckla sig själv som människa och lämnar Torvald.
Torvald ser på Nora som sin lilla ”lärka” som han måste beskydda eftersom hon inte har förstånd till det själv. Han ser henne också som slösaktig, oskyldig och ovetande.
· Vad kan sägas om berättartekniken? Speciella kännetecken?
Dialogen är väldigt revolutionerande för sin tid eftersom den visar upp hur människor verkligen kan ha lagt sina ord i dialogerna i den här tidsperioden. Om man jämför dialogen med tidigare dramas dialoger så syns det här tydligt, t.ex. i antika dramer eller William Shakespeares dramer så är dialogen mycket mer teatralisk.
· Influenser av Darwinism och Realism?
Henrik Ibsen beskriver Darwinism delvis genom klasskillnader i samhället. Ett exempel är när Krogstad hotar Nora för att få behålla sin position på banken, ”Den här platsen var liksom det första trappsteget för mig. Och nu vill man sparka ner mig från trappan, så jag kommer ner i smutsen igen”. Han beskriver också hur han kommer att slåss som om det gällde livet för den här platsen på banken, och på så sätt Darwinism, stå stark eller gå under, ”ner i smutsen igen”.
Dramat har starka inslag av realism vilket är väldigt tydligt eftersom Ibsen beskriver mannens och kvinnans relations på ett väldigt realistiskt sätt i den dagens samhälle, någonting som också upprörde många på den här tiden.
· Dramat väckte på sin tid stor debatt. Varför?
Henrik Ibsen visar väldigt tydligt i dramat att han ställer sig på kvinnornas sida i ”könskampen”. Det var accepterat på den här tiden att kvinnan alltid skulle ha en manlig förmyndare, och när han visade den negativa sidan av detta till kvinnans försvar så är det inte konstigt att stor debatt uppstod. En mening som verkligen förtydligar det här i dramat är när Nora i uppgörelsen i slutet svarar Torvald när han uppmanar henne att hennes plikter först och främst är att vara mor och hustru, ”Jag tror, att jag först och främst är en människa”, sida 101.
· Dramats tema?
Man skulle kunna säga att dramats tema är könskamp, men det är inte fullt så enkelt. Jag skulle snarare säga att temat är uppror mot mannens sätt att beröva kvinnan sin frihet som människa.
· Ibsens syfte?
Att väcka debatt och uppmärksamhet om kvinnan i den tidens samhälle. Nora gör i det här dramat något som är absolut förbjudet i sin tid, hon förnekar sin man hennes plikt som hustru och mor och reser iväg emot Torvalds vilja. Hon reser för att lära känna sig själv som människa och för att sluta leva i sitt fängslande dockhus, med det här tror jag att Ibsen ville uppmana kvinnor att göra uppror mot mannens envälde.
· Viktiga motiv?
Några framträdande motiv är pengaskuld, klass samhället, kvinnans bundenhet till mannen samt lögner och hemligheter.
· Varför är dramat så uppskattat fortfarande idag?
Kvinnan i relation till mannen är en väldigt aktuell fråga idag, om inte mer än någonsin. Många tycker att det fortfarande finns mycket ojämnställdhet mellan könen vilket gör att dramat är mycket aktuellt än idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar